Programok

Programváltozás! A tábor 2016.08.01. és 2016.08.06. között kerül megrendezésre Budapesten, az ELTE Bolyai Kollégiumban. A résztvevők csütörtök kivételével minden nap 9:00 és 13:00 között, csütörtökön 10:00 és 14:00 között előadásokat hallgathatnak, melyekről bővebb információt alább közlünk. A részvétel így ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, ennek határideje 2016.07.24. vasárnap 20:00.

2016.08.01. hétfőFrenkel_Péter

Frenkel Péter az ELTE-n szerzett matematikus diplomát, a BMGE-n doktori topics for descriptive essay fokozatot. Az ELTE Algebra és Számelmélet tanszékének adjunktusa és az MTA Rényi Intézetének vendégkutatója. Az algebra és a gráfelmélet területén kutat.

Előadásában a lineáris algebra néhány  meglepő alkalmazásáról lesz szó. Megbeszéljük például Max Dehn megoldását college papers Hilbert harmadik problémájára és Lovász László megoldását Shannon problémájára.

2016.08.02. kedd

Kiss György  az ELTE-n szerzett matematikus diplomát, majd doktori fokozatot. Jelenleg az ELTE Geometriai tanszékének docense és az MTA-ELTE Geometriai és Algebrai Kombinatorika kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa. Kutatási területe a véges geometriák és alkalmazásaik.

Előadásában a véges geometriák axiomatikus bevezetésétől azok néhány  meglepő alkalmazásáig jut majd el. Többek közt megtudhatjuk majd, hogyan szervezzünk körmérkőzéses focibajnokságot és hogyan nyerjünk a TOTO-n.

2016.08.03. szerda

Fehér László, az ELTE TTK Analízis tanszék oktatója tart előadást.

Előadásának címe: Hány egyenes metsz 4 adott egyenest a térben?

Hány metszéspontja van két kúpszeletnek? Hány kör érint 3 adott kört? Hány kúpszelet érint 5 adott kúpszeletet a síkban? Hány egyenes van egy 3-rendű térbeli felületen?

A 18-19. században a matematikusok jelentős része foglalkozott ilyen típusú feladatokkal. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a megoldásokból nőtt ki a modern algebrai geometria, sőt, az algebrai topológia is ott kezdődött, bár senki se vette akkor észre.

A terv az, hogy többféleképpen is megoldjuk és általánosítjuk a 4 egyenes feladatot, amit ürügyként használunk arra, hogy kapcsolódási pontokat találjunk a topológiával, az algebrai geometriával, kombinatorikával, csoportelmélettel.

0 R

2016.08.04. csütörtök

Laczkovich Miklós az ELTE Analízis tanszék oktatója 1971. óta (egyetemi tanár), az MTA rendes tagja.

Előadásának címe: A Fibonacci-sorozattól a harmonikus analízisig.

Az előadas rövid tartalma: Az előadas célja annak megmutatása, hogy amikor “képletet” adunk a Fibonacci-sorozatra (vagy általában egy lineáris rekurziót kielegitő sorozatra), akkor valojában harmonikus analízist végzunk. Mas szóval azt vizsgáljuk meg, hogy mi a közös a lineáris rekurziót kielegitő sorozatok elméletében, a Fourier-sorokban, illetve általában az ún. harmonikus analízisben. Az előadás megértéséhez elegendő az első féléves analízis tárgy ismerete.

2016.08.05. péntekZabradi

Zábrádi Gergely az ELTE-n szerzett matematikus diplomát, majd a cambridge-i egyetemen doktori fokozatot. Hosszabb/rövidebb németországi kitérők (Münster, Bonn, Essen) után most az ELTE Algebra és Számelmélet tanszékének adjunktusa. Kutatási területe az algebrai számelmélet.

Előadásának címe: A Birch és Swinnerton-Dyer sejtésről

A Birch és Swinnerton-Dyer sejtés egy egymillió dolláros milleniumi probléma elliptikus görbék racionális pontjainak számáról. Dióhéjban (és leegyszerűsítve) a sejtés azt mondja ki, hogy egy elliptikus görbének pontosan akkor van végtelen sok racionális koordinátájú pontja, ha egy bizonyos komplex függvény (a görbe L-függvénye) az s=1 pontban eltűnik. Miután vázolunk egy heurisztikát, miért lenne egy ilyen típusú állítás igaz, a sejtés történetéről és a megtámadására tett eddigi próbálkozásokról hallgathatunk (remélhetőleg) közérthető módon.

2016.08.06. szombat

Jankó Zsuzsanna az ELTE-n szerzett matematikus BSc diplomát, majd biztosítási és pénzügyi matematika mesterszakon végzett a BCE-n, doktori disszertációját idén adta le, ennek témája a stabil párosítások.

Előadásában stabil párosításokról lesz szó. A klasszikus stabil házassági feladatban mindenki rendelkezik egy preferenciarendezéssel a másik nem képviselői felett, férfiak és nők között keresünk párosítást úgy, hogy senkinek se érje meg kilépni a kapcsolatból. Ehhez hasonló modellt használnak a magyar egyetemi felvételi rendszerben is. Megvizsgáljuk a stabil hozzárendelések tulajdonságait, valamint hogy érdemes-e valamelyik szereplőnek stratégikusan játszania, azaz nem a valós preferenciáit mondania a “házasságközvetítőnek”.


Délutánonként különböző szabadidős programok várhatóak, csütörtök késő délután a Bikás parkban pi km-es futóversenyt tartunk megfelelő időjárás esetén. Bővebb információk hamarosan.